Gyakori kérdések műanyag, fa ablakokról

Fa vagy műanyag?

Nyílvánvaló, hogy mind a két típusú ablaknak van előnye, és hátránya is. Míg a fa nyílászárót természetesség és magasabb árfekvés, a műanyag ablakokat és ajtókat rendkívül jó hang és hőszigetelés, alacsony ár, karcmentesség teszi közkedveltté. Az iparilag festett fa nyílászárók ugyan sokkal strapabíróbbak mint a lazúrozott elődjeik, magasabb áruk miatt mégis csak szűk réteg mutat érdeklődést feléjük.

Szellőztetés!

A műanyag ablak a legfelsőbb légzárási kategóriába tartozik. Míg a régi fa ablakok hőátadási tényezője 5.8W/m2K addig az új műanyag nyílászáróknál ez az érték akár 0.8w/m2k-ra is csökkenthető. Igy a mindennapos intenzív szellőztetés (minimum 5-10 perc teljesen nyitott ablakoknál) mindenképp ajánlott hogy a túlzott párásodást elkerüljük és kellő friss levegő legyen a lakásban.

Hogyan válaszunk műanyag ablakot?

Elsősorban pár szakmai vagy félszakmai, illetve az emberi hozzáállást kutató kérdéssel egy szempillantás alatt meggyőződhetünk a vállalkozó szakértelméről, komolyságáról.

Tájékozódjon a teljes és részletes műszaki tartalomról, felszereltségről az esetleges tartozékokról, ugyanis csak két egyforma árajánlat hasonlítható össze(kamrák száma, üvegezés, vasalat, beépítés, kiegészítők). Ezen kívül a gyártó, forgalmazó ablakait, munkája minőségét se árt ellenőrizni referenciákon,vevőik elégedettségén keresztül. Fontos, hogy minél nagyobb,korszerűbb gépsorral rendelkező gyártól vásároljuk meg ablakainkat mert a kis cégek kézi szerszámokkal történő vágása,összeszerelése meg sem közelíti a nagy gyárak(Schüco) minőségét.

Bízza szakemberekre a műanyag ablakok, nyílászárók felmérését és beépítését!

A pontos méretfelvétel komoly szakmai felkészültségre és tapasztalatra van szükséges (főleg régi építésű lakások esetében), hogy a megfelelő méretű ablakok, ajtó szerkezetek legyenek legyártva, beépítve. Az ablakok szakszerű beépítéséhez is komoly rutinra van szükség hogy a későbbiekben ne legyenek ebből eredően kissebb vagy nagyobb hibák a nyílászárókkal.Egy jó méretfelvétel és pontos beépítés referenciamunkát erdményez.

Védőfólia eltávolítása!

A vásárolt illetve beépített nyílászárókról minél hamarabb távolítsuk el a védőfóliát(2-3 hét), mert mivel nem uv álló ezért erős napfény hatásásra ráég a nyílászáróra.

Milyen a megfelelő üvegezés a műanyag nyílászárók esetében?

Lehetőség szerint minél kissebb hőveszteségű üvegezés melynek tényezőjét a „k” vagy „U”érték mutatja, minél kissebb annál kevesebb lessz a hőveszteség. Ajánlott érték a k=1,0W/m2. Megjelentek a 3 rétegű üvegek is amikkel akár a k=0,6 W/m2 is elérhető. Fontos ezen kívül az ablakok, nyílászárók komplett szigetelésére is rákérdezni melynek tényezőjét a profil (tok, szárny) és az üveg együttesen adják meg.Új hármas szigetelésű ablakszerkezetek is választhatóak.

Mennyire hatékonyak a dupla üvegezésű ablakok?

Az Aluplast olyan alacsony hőveszteségű üvegezést kínál, amelyhez képest a hagyományos, 1 rétegű üvegezés közel 6-szor akkora hőveszteséget jelent. Egy Aluplast műanyag ablak üvegezésének hővesztesége olyan csekély, hogy 0 °C-os kültéri és 20 °C-os szobai hőmérséklet esetén a szobai oldalon az üveg felületi hőmérséklete 17,5 °C, szemben az egyszerű, hasonlóan 4-16-4 mm felépítésű hagyományos technológiával gyártott műanyag ablakok 12,5 °C-os értékével.

Hány légkamrás műanyag nyílászárót érdemes választani?

Lehetőség szerint minél több 5,6,8 légkamrás ablak profilt válasszunk. Természetesen minél vastagabb legyen a profil, ajánlottak a 70 mm-es beépítési mélységű 5 légkamrás nyílászárók,amik a jobb hőszigetelés és nagyobb stabilitás miatt váltották a 3 légkamrás 60mm-es profilokat. Az ennél vastagabb nyílászárók és a 3-as üvegezés inkább extrém körülmények (autópálya melletti lakás, nagyon szeles építésű ház) mellett ajánlottak, magasabb árfekvésük miatt. Megtakarítás anyagiakban már nem számottevő.(5 ill.8 kamrás között).

Műanyag ablak a fehéren kívül más szinben is készülhetnek?

Igen. Vannak egy oldalon és mindkét oldalon színes profilból is. A két oldalon fahatású nyílászárók anyagában is szinesek (barnák). Továbbá több féle színben is lehet kérni a megrendelt nyílászárókat ezen belül a legnépszerűbb a fahatásúak (aranytölgy, dió, mahagóni)mellet kék,zöld,bordó stb is megtalálható. A fóliák uv stabilak és speciálisan karcállóak, ezáltal nem szineződnek el az évek alatt.

Amennyiben árajánlatot szeretnék kérni mi az amit ehhez meg kell hogy mérjek?

A külső homlokzaton a régi ablakok szélesség és magasság mérete a legszükségesebb az ajánlat elkészítéséhez. Fontos még megadni a nyitástipusokat(bny,kfny,ny,fix) és az ablakprofilt, illetve hogy beépítéssel vagy anélkül kéri-e az ajánlatot. A megrendelés esetén mindenképp szakember mérje gyártásba a készülő ablakokat hogy azok mérete a legoptimálisabb legyen. Általában ezt a cégek így is végzik!

Munkaátvétel!

Mindíg személyesen vegyük át az elvégzett munkát, semmiképpen ne bízzuk rá másra. Fontos, hogy szánjuk rá az időt és minden nyílászárót jól nézzünk át(működés, külső), mert a későbbiekben észrevett sérülésekre a garancia joggal nem érvényesíthető.

Hogyan döntsük el,hogy jobbos vagy balos az ajtónk?

Mindíg bentről nézve kell vizsgálni a nyílászárókat. Ha belülről jobb oldalon van a zsanér akkor jobbos, ha bal oldalon akkor balos. Kifelé nyíló szerkezetek esetében kívülről értendő.

Műanyag nyílászárók tisztítása!

Az Aluplast nyílászárók anyagának ápolási igénye minimális, tisztítása nagyon egyszerű. Az ablaktokok tisztításához használjon hagyományos vízben oldódó háztartási tisztítószereket. Leghatásosabb azonban a külön e célra kifejlesztett készítmény használata, melyet nyílászáró-gyártójánál szerezhet be. Az ablakokat semmilyen esetben sem szabad karcoló szemcséket tartalmazó agresszív tisztítószerekkel, vagy fém edénysúrolóval tisztítani. A tokok tisztítására sose használjon szerves oldószereket, hígítószereket, lúgokat vagy savakat!

Karbantartás!

Az Aluplast évente egyszer az alábbi rendszeres karbantartás elvégzését javasolja:

  • Ellenőrizze a vasalat működését, és egy csepp varrógépolajjal kenje meg a vasalat összes mozgó elemét (csepp szimbólummal a vasalaton jelölve)!
  • Ellenőrizze a vízelvezető csatornákat, szükség szerint távolítsa el a szennyeződéseket!
  • Ellenőrizze a rögzítő csavarokat, szükség esetén a beállítást bízza szakemberre!

A PVC ablaktokok nem festhetők!

Nyílászárók tervezése és engedélyeztetése.

Mivel a homlokzati nyílászárók az épületek arculatát jelentősen meghatározzák, fontos gondolnunk arra, hogy az új műanyag ablak, ajtó megfelelően illeszkedjen a környezetébe. Különösen fontos ez társasházak, illetve belvárosi műemlék jellegű épületek esetében mivel itt sokszor előfordul hogy annak megváltoztatása nem engedélyeztethető.

Régi fatokba is lehet beépíteni műanyag nyílászárót bontás nékül? Érdemes?

Igen érdemes.Régi belvárosi házaknál illetve olyan esetekben ajánlott amikor a bontásból kifolyólag homlokzat sérülése állhat fenn.Tökéletesen kivitelezhető akár purhab takarással akár teljes tok takarással.Az első esetben a régi tok festésével is komplett szép munka kivitelezhető(kedvelt munkafolyamat).

Kérjen résszellőzőt új műanyag vagy fa ablakába!

A lényege hogy a nyíló és a bukó közötti félállásba helyezve a kilincset a nyílászró résnyire kinyílik ezáltal a szellőzést biztosítja a nélkül hogy a lakás kihülne. Ezáltal a friss levegő bejutásán kívül alacsonyabb lessz a belső páratartalom ami segít elkerülni a penészesedést. Télen naponta többször javasolt a használata. Megspórolható vele a profilba mart szellőző, ami nem kis összeg spórolását jelentheti egy lakás ablakcseréjénél.